06 februari 2012

Vrijwilligers zijn onmisbaar!

2012 wordt het jaar waarin ‘het resultaat telt’, was de openingszin van mijn vorige blog. Maar daar moet aan toe gevoegd worden: ‘en dat kan niet zonder de geweldig inzet van onze vrijwilligers’. Ook in de bibliotheek zijn vrijwilligers onmisbaar. Vrijwilligers zijn de ‘smeerolie’ van onze hedendaagse maatschappij. Of het nu gaat om mantelzorg, sportverenigingen of evenementen; zonder vrijwilligers komt alles tot stilstand.

De grootste misvatting is te beweren dat vrijwilligers niet te vergelijken zijn met professionals. Natuurlijk zijn vrijwilligers ook professionals! Ze zijn vaak goed opgeleid, zijn goed gemotiveerd en hebben veel plezier in hun werk. En niets is belangrijker dan iedere keer met plezier je werk te doen. De belangrijkste drijfveren voor vrijwilligers zijn het betekenisvol kunnen zijn voor de medemens en samen met anderen iets moois realiseren.

Op zondagmiddag 29 januari hadden we de nieuwjaarsreceptie van de vrijwilligers die werkzaam zijn voor Bibliotheek Midden-Brabant. Ieder jaar worden ze ontvangen door de directie en de medewerkers van de bibliotheek met een hapje en een drankje. Dit jaar stond het thema ‘Social Media’ centraal. Één van de mediacoaches van Bibliotheek Midden-Brabant nam ons mee in de snel veranderende wereld van social media en legde de grondbeginselen uit van Twitter, Facebook en bloggen. Onze vrijwilligers zijn voornamelijk 65-plussers, maar het was verbazingwekkend hoe groot hun belangstelling was voor deze nieuwe media. Zo zie je maar weer dat je nooit te oud bent om te leren! Mijn schoonmoeder van 86 jaar is ook iedere dag intensief met haar iPad in de weer. Doordat we tegenwoordig veel langer vitaal blijven, zie je de behoefte groeien onder de 65-plussers om contacten te onderhouden via de nieuwe media. Gelukkig heeft het Cursushuis Midden-Brabant prachtige cursussen om de basisvaardigheden van omgaan met social media te leren.



Peter Kok

0 reacties:

Een reactie posten

OVER DE BLOGGERS

Mijn foto
Directieteam Bibliotheek Midden-Brabant
Mijn volledige profiel tonen

Twitter

ZOEKEN

OP DE HOOGTE

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen?
Abonneer...

ARCHIEF

Volgers