22 januari 2012

Toekomst

Afgelopen donderdag kondigde Apple aan zich op schoolboeken te gaan storten onder de naam iBooks 2. Binnenkort dus geen papieren lesboeken meer, maar met behulp van de iPad interactief leren via tekst, foto’s, animaties, video’s en 3D-beelden?


In Amerika heeft Apple een overeenkomst gesloten met de drie grootste Amerikaanse uitgevers van schoolboeken. Samen goed voor 90 procent van de markt. Op dat platform kunnen ook leraren en auteurs zelf digitale boeken voor studenten en/of andere doelgroepen creëren.


Het lijkt erop dat we aan de vooravond staan van een grote revolutie. Of toch niet? Sceptici zullen roepen dat het zo'n vaart niet zal lopen. Twintig jaar geleden werd al gesproken over ‘the paperless office’, iets waar we nog steeds ver van verwijderd zijn. Anderen zullen aandragen dat veranderingen sneller gaan dan we denken. Floppies zijn voor mijn kinderen van 15 en 17 een onbekend fenomeen.

De toekomst voorspellen blijft moeilijk. Vaak hebben we de neiging om onze ervaringen en kennis als een rechte lijn naar de toekomst door te trekken, terwijl we weten dat het ook heel anders kan gaan. Wordperfect had op enig moment nagenoeg de hele Nederlandse markt in handen, en Kodak heeft ooit tot één van de vier sterkste merken ter wereld behoord.

Arie de Geus beschrijft in zijn boek 'De Levende Onderneming' dat je niet kunt reageren op een toekomst die je vooraf nooit het bedacht. De kunst is dus om te denken in meerdere mogelijke toekomsten en te reageren zodra de eerste ‘warning signals’ zich aandienen die wijzen op een bepaalde richting. Geen makkelijke opgave als je weet dat veel investeringsbeslissingen een tijdshorizon hebben van vijf tot tien jaar.

Herman Horst

0 reacties:

Een reactie posten

OVER DE BLOGGERS

Mijn foto
Directieteam Bibliotheek Midden-Brabant
Mijn volledige profiel tonen

Twitter

ZOEKEN

OP DE HOOGTE

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen?
Abonneer...

ARCHIEF

Volgers