16 januari 2012

Het resultaat telt!





2012 wordt het jaar waarin ‘het resultaat telt’. De bibliotheek wordt door de gemeenten, als grootste subsidiegever, in toenemende mate op prestatieafspraken afgerekend. Dat is niet meer dan terecht, omdat heldere eisen gesteld moeten/kunnen worden aan het besteden van gemeenschapsgeld. Daarbij moet de bibliotheek continu toegevoegde waarde leveren en niet alleen maar een ‘uitleenfabriek’ van boeken zijn. Het lastigste is om die toegevoegde waarde dan te vertalen in ‘wat wil/kan/moet de klant daar dan voor betalen’. Zeker als je laagdrempelig en voor iedereen toegankelijk wil zijn.

Daarnaast zijn er gemeenten die meer bezuinigen dan andere en aangeven dat hun inwoners dan maar een hoger abonnementstarief moeten betalen. Maar hoe leg je een klant uit dat hij voor dezelfde producten/diensten meer kwijt is dan een inwoner van een gemeente die een hoger subsidiebedrag aan de bibliotheek verstrekt. Op dit moment heeft Bibliotheek Midden-Brabant nog een uniform abonnementstariefstelsel voor al de inwoners in haar werkgebied. Moeten we dan over gaan naar een gedifferentieerd tariefstelsel, afhankelijk van hoogte van de gemeentelijk subsidie? Of moet de omvang en kwaliteit van de producten/diensten in die gemeenten die minder subsidiëren maar sterk verminderd worden (bv. sluiten van een vestiging, vermindering van openingstijden, kleinere collectie boeken), maar moet het abonnementstarief wel hetzelfde blijven? Ik wil graag weten hoe u hierover denkt.

Ook klanten zoals het onderwijs worden getroffen door bezuinigingen, waardoor die niet vanzelfsprekend veel hogere tarieven kunnen betalen voor de producten en diensten van de bibliotheek. Daarom gaan we voor het basisonderwijs door ‘meten=weten’ onze toegevoegde waarde aantonen. Het uitwerken van een doorlopende leeslijn (van groep 1 t/m 8) en het inzetten van leesconsulenten en mediacoaches, moeten bijvoorbeeld leiden tot een hogere citoscore in groep 8 op het gebied van technisch en begrijpend lezen.



Als bibliotheekorganisatie zijn we vaak te bescheiden, maar in deze tijd van harde cijfers en slimme marketing, moeten ook wij onze producten/diensten beter leren ‘verkopen’ en onze prestaties voor iedereen zichtbaar maken.

2012 wordt een jaar met grote uitdagingen!

Peter Kok

0 reacties:

Een reactie posten

OVER DE BLOGGERS

Mijn foto
Directieteam Bibliotheek Midden-Brabant
Mijn volledige profiel tonen

Twitter

ZOEKEN

OP DE HOOGTE

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen?
Abonneer...

ARCHIEF

Volgers