03 oktober 2011

Wat je niet ziet, is er wel


Afgelopen zaterdag was ik bij de opening van het nieuwe dorpshuis 't Perron in Heeze. Een mooi, nieuw multicultureel centrum zoals er de afgelopen jaren veel zijn verrezen in Noord-Brabant. Ik was er op uitnodiging van Bibliotheek de Kempen, één van de nieuwe gebruikers.

Zoals bij veel bibliotheken in Noord-Brabant, is ook Bibliotheek de Kempen getroffen door forse bezuinigingen. Het was lang onzeker of hierdoor de verhuizing naar het nieuwe pand wel kon doorgaan. Uiteindelijk is het toch gelukt, weliswaar voor veel minder vierkante meters. In vergelijking met de oude situatie is het een zeer forse aderlating. Ik schat in dat de nieuwe huisvesting minder dan een kwart is van het voorheen was. Zulke ingrijpende veranderingen stelt elke bibliotheek voor een aantal fundamentele keuzes. Wat kan nog wel en wat past niet meer?

Eén van die keuzes is dat de volwassenencollectie in de bibliotheek met negentig procent is ingekrompen. Gekozen is voor een retailconcept waarbij slechts een zeer klein deel van de collectie, zeer zichtbaar, in de bibliotheek aanwezig is. Op verschillende meubels worden de boeken prachtig gepresenteerd. Eén de teamleden vertelde: “We moeten onze klanten leren: wat je niet ziet, is er wel.” De 90 procent die niet in de bibliotheek staat, kan via de website worden opgevraagd en binnen enkele dagen in de bibliotheek worden opgehaald.


Leuk om te zien was hoe, ondanks alle veranderingen die menig bibliothecaris aan het hart gaan, er een zeer enthousiast bibliotheekteam stond dat vol verve tekst en uitleg gaf aan alle belangstellenden. Ze waren zichtbaar
trots op hun nieuwe bibliotheek. Zo'n omslag vraagt om fundamenteel ander klantgedrag. Snuffelen en grasduinen verloopt voortaan voor een belangrijk deel via de website. Hoewel er niet ingeteerd wordt op de omvang en kwaliteit van de collectie, zal het van veel leden een hele omschakeling vragen.


De uitdaging is de gemiddelde bibliotheekgebruiker hiertoe te verleiden – iets wat hoge eisen aan de website en de digitale diensten stelt. Heeze is volgens mij één van de eerste bibliotheken die hier op deze manier voor kiest. Ik ga hun ervaringen met belangstelling volgen. Misschien gaat het wel net zo als met mobiele telefoons, die eerst bijzonder waren en die nu gemeengoed zijn in ons dagelijks doen en laten.

0 reacties:

Een reactie posten

OVER DE BLOGGERS

Mijn foto
Directieteam Bibliotheek Midden-Brabant
Mijn volledige profiel tonen

Twitter

ZOEKEN

OP DE HOOGTE

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen?
Abonneer...

ARCHIEF

Volgers