07 oktober 2011

Superhelden tijdens de Kinderboekenweek

De 57e Kinderboekenweek vindt plaats van woensdag 5 tot en met zaterdag 15 oktober 2011. Het thema dit jaar is 'Superhelden - Over dapper durven zijn'. In Bibliotheek Midden-Brabant is ook dit jaar weer van alles te beleven.


Superhelden Spaaractie
Naast allerlei leuke activiteiten, kun je in de bibliotheek meedoen met de Superhelden Spaaractie. Bij iedere uitlening ontvang je één van de 30 Superhelden-plaatjes: een leuke variant op de traditionele voetbalplaatjes bij de supermarkt. En nu maar hopen dat de kinderen meer boeken gaan lenen om zo veel mogelijk Superhelden te sparen en met elkaar te ruilen. Bij supermarkten werkt het wel. Die zien hun omzet stijgen tijdens de voetbalplaatjesactie.

Samenwerking met onderwijs
Voor de bibliotheek is het niet alleen belangrijk dat we dit soort acties doen of allerlei activiteiten tijdens de Kinderboekenweek in al onze bibliotheekvestigingen organiseren. Vooral de intensieve samenwerking met het onderwijs en de voorschoolse instellingen werpt tijdens de Kinderboekenweek zijn vruchten af.

Ieder jaar weer spannen duizenden basisschooldocenten en peuterleidsters zich in om van de Kinderboekenweek een succes te maken. Samen proberen we met allerlei activiteiten en leesbevorderingsprojecten kinderen het plezier in lezen bij te brengen en aan te sporen tot het actief lezen van boeken. Taalontwikkeling en goed kunnen lezen is essentieel om in onze maatschappij goed te kunnen functioneren. Het is goed dat er een Kinderboekenweek is, en een intensieve samenwerking tussen bibliotheek en onderwijs! Hopelijk kunnen we dat in de toekomst, ondanks alle bezuinigingen, blijven voortzetten.

Ik was zelf erg onder de indruk van de rapworkshop van Thomas van Vliet voor groep 8 op basisschool De Blokkendoos in Loon op Zand. Het was prachtig om te zien hoe hij kinderen in een uur tijd heeft leren rappen op hun favoriete helden! Hij kreeg aan het eind een staande ovatie van de dolenthousiaste kinderen. CLIP Loon op Zand heeft in het kader van de Kinderboekenweek deze activiteit samen met de scholen georganiseerd.


Tip
Tot slot nog een tip voor wie niet alleen van lezen, maar ook van tekenen houdt. Tijdens de Kinderboekenweek komt Jenny Bakker vertellen over haar beroep als illustrator. Op 14 oktober is ze in onze Waalwijkse bibliotheek. Op 12 oktober komt ze naar de bibliotheken van Waspik en Sprang-Capelle.

Hoe tekent ze de helden uit de verhalen van de schrijvers? Wat maakt iemand tot een echte held en hoe ziet dat er dan uit? Op woensdag 5 oktober waren er in de bibliotheek in Loon op Zand circa 100 kinderen (inclusief ouders) erg enthousiast over deze voorstelling.

Veel plezier tijdens de Kinderboekenweek!

Peter Kok

0 reacties:

Een reactie posten

OVER DE BLOGGERS

Mijn foto
Directieteam Bibliotheek Midden-Brabant
Mijn volledige profiel tonen

Twitter

ZOEKEN

OP DE HOOGTE

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen?
Abonneer...

ARCHIEF

Volgers