25 oktober 2011

Gemeente Loon op Zand bezuinigt drastisch

‘Hier staat een directeur voor u die kwaad is. Kwaad omdat het College een voorstel voor een programmabegroting 2012-2015 aan u ter besluitvorming voorlegt, dat ertoe leidt dat de bibliotheek uit uw gemeente verdwijnt.’ Zo begon ik op 13 oktober mijn betoog voor de gemeenteraad van Loon op Zand.

Een waardevolle bibliotheekvoorziening wordt in één klap weggevaagd, met als argumentatie van het College: ‘Dit is geen wettelijk verplichte taak voor de gemeente, dus daar kunnen we op bezuinigen.’ Jarenlang onzorgvuldig financieel beleid en het Bruisend Dorpshart als bodemloze put, hebben de gemeente Loon op Zand aan de rand van de financiële afgrond gebracht. Op het bibliotheekwerk bijna 75% bezuinigen, betekent dat de bibliotheekvestigingen in Kaatsheuvel en Loon op Zand zullen moeten sluiten.




Nadat het bericht van de drastische bezuinigingen op de bibliotheek in de krant heeft gestaan, zijn er spontane publieksacties in Loon op Zand gestart. Posters zijn opgehangen. Handtekeningenacties, offline en online, zijn in gang gezet. Inwoners zoeken steun bij de scholen. Daarnaast ontvangen wij heel veel signalen van klanten die het absoluut niet eens zijn met de bezuinigingen.

Uitleggen
De gemeenteraad moet zich realiseren welke schade het besluit aanricht. Het is niet zoals het plantsoen dat je een paar jaar niet meer onderhoudt en dan weer opnieuw gaat aanleggen. Het is een sociaal-culturele infrastructuur die je voor vele jaren verloren laat gaan. De gemeenteraad dient aan de inwoners uit te leggen waarom er maar 5 tot 10% bezuinigd wordt op accommodatiebeheer van gebouwen en 75% op de bibliotheek.

Ik begrijp het niet en kan het ook niet uitleggen aan bezorgde inwoners. Eén van hen vertelde me dat hij 3 jaar geleden in Loon op Zand was komen wonen, juist vanwege de goede voorzieningen, zoals de bibliotheek. Hij wil zijn kinderen van 1 en 2 jaar niet laten opgroeien in een dorp zonder bibliotheek.

Peter Kok



0 reacties:

Een reactie posten

OVER DE BLOGGERS

Mijn foto
Directieteam Bibliotheek Midden-Brabant
Mijn volledige profiel tonen

Twitter

ZOEKEN

OP DE HOOGTE

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen?
Abonneer...

ARCHIEF

Volgers