12 september 2011

Voorlezen bij geheugenproblemen

Woensdag 21 September is door de World Health Organisation uitgeroepen tot Wereld Alzheimer Dag. Een dag om stil te staan bij de ziekte van Alzheimer. Dit is de meest voorkomende vorm van dementie, die zich voornamelijk openbaart bij mensen boven de 65 jaar. Geen ouderdomsverschijnsel, maar een hersenziekte met psychiatrische symptomen die het gevolg zijn van een fysieke achteruitgang van de hersenen. Een ziekte met verstrekkende gevolgen voor de patiƫnt en zijn directe omgeving. De verwachting is dat in 2050 het aantal dementerenden is toegenomen tot 410.000 en 1 op de 44 mensen de ziekte van Alzheimer heeft.

Mantelzorger
Bibliotheek Midden-Brabant organiseert in het kader van de Wereld Alzheimer Dag een aantal informatiedagen over deze ziekte. Op donderdag 15 september heeft de geheugenwinkel haar producten en diensten in Bibliotheek Tilburg Centrum voor u bij elkaar gebracht in een overzichtelijke stand. U kunt hier terecht van 14.00 tot 21.00 uur. Daarnaast verzorgt dementieconsulent Phil Mutsaers om 19.15 uur een lezing over dementie en wat de betekenis ervan is voor de dementerende en de mantelzorger. Tijdens de lezing zal de indrukwekkende documentaire 'Mist' vertoond worden. Hierna is er tijd om over de film na te praten. Deze dag/avond is ook nog te bezoeken op vrijdag 16 september in Bibliotheek Waalwijk en op woensdag 21 september in Bibliotheek Heyhoef in Tilburg.

Op donderdagmiddag 22 september, van 13.30 tot 17.00 uur, vindt in Bibliotheek Tilburg Centrum de ‘Geheugen Innovatie Beurs’ plaats. Deze is georganiseerd door de dementieconsulenten van Stichting De Wever en bestaat uit lezingen en workshops. Aan de daaraan gekoppelde Informatiemarkt werken o.a. Bibliotheek Midden-Brabant, Contour, Thebe en De Twern mee.

Voorlezen

Mijn vrouw doet mantelzorg voor haar tante van 91 jaar, die zelf geen kinderen heeft en in een verzorgingstehuis zit omdat ze dementerend is. Zij gaat twee keer per week naar haar tante om haar en ook de andere bewoners eten te geven, spelletjes te doen en voor te lezen. Mijn tante kan door haar ziekte nog wel eens opstandig zijn, maar vooral het voorlezen brengt haar tot rust.

Eind augustus bij ‘boeken rond het paleis’, hebben we een boek met oude schoolplaten gevonden. Hieruit voorlezen zorgt voor rustige ontspannen uurtjes en brengt veel plezier teweeg. Aan de hand van dit boek komt voor dementerende ouderen de tijd van vroeger weer herkenbaar terug. Deze boeken met schoolplaten zijn ook in de catalogus van de bibliotheek te vinden.

Luisteren in je Leunstoel
Tal van mensen zijn niet meer in staat om zelf te lezen, maar vinden het heerlijk om voorgelezen te worden. Voorlezen aan baby’s en kleuters vinden wij vanzelfsprekend, maar ook ouderen kunnen enorm genieten als ze voorgelezen worden. Daarom vindt eens per twee weken ‘Luisteren in je Leunstoel’ plaats in de theaterzaal van Bibliotheek Tilburg Centrum (Koningsplein 10). Het gaat om de woensdagochtenden in de even weken om 11 uur. Genieten van boeken, verhalen en teksten. Ontspanning en samenzijn. Delen van ervaringen en gedachten. Een warm kopje koffie en gezelligheid. Dat zijn de kernelementen die ‘Luisteren in je Leunstoel’ biedt.

Peter Kok

1 reacties:

Han Lokven zei

Staat genoteerd in de agenda. Ben erbij donderdag, tenzij ik vergeet in de agenda te kijken.

Een reactie posten

OVER DE BLOGGERS

Mijn foto
Directieteam Bibliotheek Midden-Brabant
Mijn volledige profiel tonen

Twitter

ZOEKEN

OP DE HOOGTE

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen?
Abonneer...

ARCHIEF

Volgers