24 januari 2011

Lezen, lezen, lezen!

Tussen de vele nieuwjaarswensen, viel ook het calendrium op het gebied van leesbevordering bij mij op de spreekwoordelijke deurmat. Dit overzicht is samengesteld door de Stichting Lezen. Het bevat een verbazingwekkende hoeveelheid initiatieven en activiteiten die er in 2011 gaan plaatsvinden om ons te doordringen van het belang van lezen. Dat lezen geen luxe is maar pure noodzaak kan ik makkelijk zeggen. Ik ben opgegroeid in een omgeving met boeken. Ik speelde als klein meisje al bibliotheekje tussen de boekenkasten van mijn ouders. Ik las zoveel dat mij oma wel eens waarschuwde en zei dat ik mijn verstand aan het verlezen was. Ik realiseer me goed dat niet alle kinderen in een boekige omgeving opgroeien. Voor hen is het nodig om extra aandacht van de ouders te vragen voor het belang hiervan.

Minister Van Bijsterveld zegt het zo: “Lezen haalt je weg uit de vluchtigheid... Taal begint met luisteren naar taal. Daarna begint het avontuur van zelf doen. Kinderen die goed leren lezen hebben daar hun hele leven plezier en profijt van. Want van verbeelding en kennis heb je nooit genoeg!” Minister, wethouders, schoolleiders u heeft een goede partner dicht in de buurt. De Bibliotheek is om de hoek!


Wij zijn het jaar daarom weer goed gestart met De Nationale Voorleesdagen en het voorleesontbijt, door aandacht te geven aan het belang van voorlezen. Voor kinderen kan dat namelijk niet vroeg genoeg beginnen.

En aangezien ons eerste kleinkind op komst is, is dit een goed moment om te starten met een Oma-bibliotheek. Vanwege de voorleesdagen heb ik besloten dat de eerste aanschaf een voorleesboek is. Ik heb aan één van onze bibliothecarissen om advies gevraagd voor de titel van een verhalenboek voor een zo jong mogelijk kindje. Het grote Kimioboek voor de allerkleinsten gaat het worden.

En als het er van komt, wens ik u komende week (en nog lang daarna) veel voorleesplezier.


Henriëtte de Kok


1 reacties:

Marja Heusschen zei

Van harte proficiat, oma in de dop!

Een reactie posten

OVER DE BLOGGERS

Mijn foto
Directieteam Bibliotheek Midden-Brabant
Mijn volledige profiel tonen

Twitter

ZOEKEN

OP DE HOOGTE

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen?
Abonneer...

ARCHIEF

Volgers