27 december 2010

BOEKSTART: Baby’s houden van boeken



Voorlezen aan baby’s, kan dat? Begrijpen ze dan al verhaaltjes? En kunnen ze al naar plaatjes kijken? Het antwoord op al deze vragen is: ja!

Baby’s kunnen meer dan je denkt. Al vanaf de eerste dag luistert de baby naar stemmen. In het eerste jaar ontwikkelt een kind zich snel en leert het veel nieuwe dingen.
BoekStart speelt daar op in. Bibliotheek Midden-Brabant start dit jaar binnen bijna al de gemeenten met BoekStart. Dit programma wil het lezen met heel jonge kinderen bevorderen. Leidraad is de doorlopende leeslijn. BoekStart is daarbij letterlijk het begin van een jeugd lang aandacht voor lezen. BoekStart richt zich op ouders met een baby vanaf 3 maanden. Zij worden door de
gemeente uitgenodigd om naar de bibliotheek te komen om gratis een koffertje met leesboekje en luister-CD op te halen. De baby wordt gratis lid van de bibliotheek. Ook de ouders krijgen een gratis lidmaatschap voor 6 maanden. Het consultatiebureau besteedt na 7 maanden ook aandacht aan het belang van voorlezen voor baby’s.





Uit onderzoek blijkt dat taal- en leesontwikkelingsactiviteiten tussen 0 en 6 jaar 4x zo effectief zijn, dan bij 6 jaar en ouder. Op dit moment is 15% van alle 14/15-jarige jongens laaggeletterd. Dat betekent dat ze moeite hebben met lezen van een contract of een handleiding, waardoor ze beperkt kunnen functioneren in de samenleving. Je kunt dus niet vroeg genoeg beginnen met (voor)lezen.

Bij mijn eigen drie zonen van 12, 15 en 17 jaar merk ik dat ze aan het afhaken
zijn, wat betreft spontaan een leesboek pakken! Tot aan 12 jaar lukt het nog wel, maar daarna in de pubertijd is de afleiding zo groot, dat ze de voorkeur geven aan 'chillen', gamen en MSN-en. Dat is jammer want er zijn tegenwoordig veel meer boeken die bij de belevingswereld van de huidige jongeren aansluiten, dan toen ik jong was. Kijk alleen al maar naar de waargebeurde verhalen uit de slash-serie van Querido. Die hebben mijn zonen inmiddels ontdekt. Het is ook een taak van de bibliotheek en de school in het kader van de doorlopende leeslijn om boeken aan te reiken die aansluiten bij de belevingswereld van kinderen van 0 tot 18 jaar. Of het nu baby’s van 1 jaar of pubers van 15 jaar zijn: de liefde voor het lezen begint met een boek dat aansluit bij hun denkwereld!

Peter Kok


1 reacties:

Lia zei

Klopt, baby's kunnen echt meer dan je denkt. In vestiging Waalwijk hebben we begin 2009 een voorlichtingsbijeenkomst hierover gehad, we waren pilot voor het Boekstartproject. Het was verwonderlijk en ook fantastisch om te zien hoe je met de juiste materialen de aandacht trekt en vasthoudt van erg jonge baby's.
De vooruitgang in 'lezen' was te zien, omdat ze dat de baby's om de paar maanden gefilmd werden
En wat pubers betreft, als het lezers van nature zijn komt dat leesgedrag vanzelf weer terug. Ik spreek uit ervaring ;-)

Een reactie posten

OVER DE BLOGGERS

Mijn foto
Directieteam Bibliotheek Midden-Brabant
Mijn volledige profiel tonen

Twitter

ZOEKEN

OP DE HOOGTE

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen?
Abonneer...

ARCHIEF

Volgers