15 november 2010

TILBURG SCHREEUWT OM CULTUUR!


Mijn drie kinderen (drie jongens tussen 12 en 16 jaar) geven niets om cultuur. Tenminste…, dat zeggen ze. Chillen, gamen en MSN beheerst hun leven. Oh ja, ze moeten ook nog naar school en gelukkig sporten ze veel. Toch vind ik, dat ik als ouder, hun de waarde van cultuur moet bijbrengen. Van het lezen van een goed boek, bezoek aan een museum, genieten van muziek tot moderne kunstvormen. Waarderen doen ze het (nu) niet. Het lijkt of de politiek zich net zo gedraagt als mijn drie puberende zonen. Ze vinden het zonde van het geld en zien de toegevoegde waarde er niet van in. Toch weet ik 100% zeker dat ze er iets van opsteken, dat er iets van bijblijft. Sterker nog: het prikkelt de creativiteit; ze leren anders naar de wereld kijken. Dat besef zullen ze pas op latere leeftijd krijgen. Het is wel mijn plicht als ouder om samen met hun school (Theresialyceum) cultuur aan te blijven bieden; om die creatieve prikkeling te stimuleren. Onze toekomstige maatschappij is juist gebaad bij jongeren die leren over hun grenzen en eigen referentiekader heen te kijken. De concurrentiepositie van de Nederlandse economie zit niet in massaproductie, goedkope arbeid of grondstoffen, maar in creatief ondernemerschap en vernieuwing. Het verdwijnen van cultuur is daarmee ook een doodsteek voor onze economie.

De school krijgt vouchers om met hun leerlingen theatervoorstellingen te bezoeken. Stopzetten van subsidie betekent dat veel leerlingen nooit in een theater zullen komen. Mijn zoon van 15 jaar ging enkele weken geleden met school naar ‘een of ander klassiek ballet’, zoals hij het zelf verwoordde. Het bleek Re-engage van het Nederlands Dans Theater II. Hij ging er niet vrijwillig naar toe. Morgenavond ga ik met mijn drie zonen naar de nieuwe streetdanceshow BLAZE waarin de beste streetdancers en breakers ter wereld hun meest waanzinnige moves vertonen. Je zou zeggen dat dat meer aansluit bij hun belevingsbeeld. Maar ook daar heeft mijn zoon van 15 jaar geen zin in. Zijn argument dat hij de volgende dag een proefwerk frans heeft, gaat er bij mij niet in. Dan moet hij maar vooruit leren. Ouderlijke dwang is hierbij gewenst, omdat hij nu (nog) niet kan beseffen wat cultuur voor zijn persoonlijke ontwikkeling en zijn rol in de toekomstige maatschappij kan betekenen. Van de politiek had ik meer wijsheid verwacht!

Daarom is het noodzakelijk dat de politiek wordt wakker geschreeuwd en de toekomst van mijn kinderen niet verknalt. Op 20 november vindt daarom de landelijke publieksmanifestatie NEDERLAND SCHREEUWT OM CULTUUR! plaats. Op deze zaterdagmiddag zal een ‘Brabant-karavaan’ door de provincie Noord-Brabant trekken. De karavaan strijkt neer in vijf grote steden in Brabant, naast Tilburg zijn dit Eindhoven, Breda, Den Bosch en Helmond en roept iedereen op met luid kabaal op te komen voor het behoud van kunst en cultuur in Nederland. Rondom de aankomst van de ‘Brabant-karavaan’ in Tilburg organiseert het actiecomité Tilburg een publieksmanifestatie TILBURG SCHREEUWT OM CULTUUR! voor jong en oud op het Pieter Vreedeplein. Alle culturele instellingen en kunstenaars van Tilburg hebben de handen ineen geslagen en presenteren gezamenlijk een groots programma vanaf 15.00 uur. Ik hoop dat u allemaal komt om de toekomst van uw kinderen en onze maatschappij veilig te stellen.

Peter Kok

3 reacties:

Anoniem zei

Dit is geen schreeuw om cultuur, maar een schreeuw om geld. Juist de schrijvers achter dit initiatief gedragen zich als "puberende zonen". In een tijd van noodzakelijke bezuinigingen is het een grote SCHANDE dat cultuurminnend nederland geen hand in eigen boezem wenst te steken, en geld verwart met cultuur. Alsof kunst, cultuur, talent etc verwart kan worden met geld. Het cereeren van schaarste biedt juist nu gelegenheid om het "kaf van het koren" te scheiden, en talent een kans te geven. En dat is erg jammer voor het jammerende establishment dat gewend is zichzelf in zijde te wikkelen, en ieder jaar maar weer als vanzelfsprekend uit de grote ruif te ontvangen. Ontwikkelingshulp aan "schreeuwende pubers" heeft nog nooit een fatsoenlijk mens opgeleverd, laat staan hoogstaande cultuur. Basta en ga godverdomme aan het werk !!!!!

Anoniem zei

Elke medaille heeft natuurlijk 2 kanten. Wat mij veelal verbaast is wel de vraag waarom elke (lees veel) publieke instelling 2 directeuren nodig heeft met natuurlijk ieder een directeurssalaris. Dat is mij dan in elk geval ten ene male onduidelijk en een doorn in het oog. Daar is mijn inziens in elk geval een bezuiniging in te boeken.

Peter Kok zei

Beste lezer,

Cultuur is van iedereen en voor iedereen. We leven in tijden waarin iedereen moet bezuinigen. Met elkaar moeten wij de komende jaren de broekriem aanhalen, dat is evident. Daarin kan cultuur niet ontzien worden, daar zijn wij ons terdege van bewust. Daarin zetten wij, als bibliotheek, dan ook stappen. Zo zijn wij al enige tijd bezig om de (gemeentelijke) bezuinigingen goed op te vangen. Door middel van efficiëntere werkprocessen, zoals onder andere de invoering van zelfbediening en digitalisering van onze producten en diensten. Wanneer bezuinigingen echter van een dergelijke orde worden dat wij niet langer in staat zijn in de behoefte van de moderne burger te voorzien, zal dit tot een verarming van zowel het culturele als maatschappelijk veld leiden. In Nederland zijn 4 miljoen mensen lid van de bibliotheek. Afgelopen jaar bezochten 1.6 miljoen burgers de 17 vestigingen van Bibliotheek Midden-Brabant. Wij hopen dat wij ook in de toekomst deze mensen onze diensten kunnen blijven aanbieden en daarom dragen wij deze actie een warm hart toe.

We zijn er blij mee dat deze discussie menigeen aan het hart gaat. Uiteenlopende meningen zijn belangrijk, want enkel door discussie en debat kun je als sector jezelf verbeteren.
Juist daarom vinden wij, als bibliotheek, uw mening belangrijk.

Bedankt voor uw reactie!

Peter Kok

Een reactie posten

OVER DE BLOGGERS

Mijn foto
Directieteam Bibliotheek Midden-Brabant
Mijn volledige profiel tonen

Twitter

ZOEKEN

OP DE HOOGTE

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen?
Abonneer...

ARCHIEF

Volgers