19 oktober 2010

Waarom subsidie voor het Cursushuis?

In een poging om de bezuinigingen af te wenden, te verzachten en/of te faseren, zijn we afgelopen week begonnen met onze tournee langs alle Tilburgse raadsfracties. Nu B&W over de bezuinigingen hebben beslist, is de raad onze laatste strohalm.

Laat ik beginnen te zeggen dat het leuk is om te doen. We krijgen een prachtige kans te laten zien wat we als Bibliotheek Midden-Brabant en Cursushuis Midden-Brabant allemaal doen, waar we voor staan en wat onze maatschappelijke meerwaarde is. Maar vooral dat laatste is soms moeilijk goed over het voetlicht te brengen. Een opgave die in een enkel geval verder wordt bemoeilijkt als wordt gesteld dat mensen die bijvoorbeeld een cursus willen volgen die zelf maar moeten betalen. De redenering is dan vaak: waarom zou de gemeente iets als een cursus (digitale) fotografie moeten willen subsidiƫren?

Het antwoord op dit soort vragen is misschien het makkelijkst te geven aan de hand van een ander voorbeeld. Jaarlijks beginnen vele duizenden studenten aan een soms zeer kostbare universitaire of HBO opleiding. Eenmaal afgestudeerd, zal een deel echter nooit het beroep uitoefenen waar hij/zij voor is opgeleid. Dit zijn de imperfecties van het systeem waarvan we zeggen dat de nadelen kleiner zijn dan de voordelen. Een alternatief waarbij je bijvoorbeeld de opleidingskosten zou moeten terugbetalen, zou een te hoge drempel kunnen opwerpen met als gevolg een daling van de kwaliteit van onze beroepsbevolking.

Dezelfde redenering kan ook worden toegepast op het Cursushuis. Indien het Cursushuis aan de wetten van de markt wordt overgeleverd, zal het aantal deelnemers waarschijnlijk drastisch dalen. De drempel wordt voor veel mensen te hoog. Hetgeen ten koste gaat van hun en onze ontwikkeling.

Een ander mooi voorbeeld is een cursus internet waar zich zeven cursisten voor hadden ingeschreven. Bij de start bleek dat betrokkenen vrijwel geen ervaring hadden met computers, laat staan met internet. Het resultaat is echter dat na afloop van de cursus drie cursisten een computer hebben aangeschaft en twee een internetverbinding. Vanuit de markt geredeneerd was deze cursus niet van start gegaan omdat zeven cursisten eigenlijk een te gering aantal is.

In sommige gevallen heeft de markt, in dit geval de cursusmarkt, een beetje ondersteuning nodig om goed te kunnen functioneren. Maatschappelijk geld waarvan je kunt zeggen dat het goed besteed geld is omdat de voordelen ruimschoots opwegen tegen de nadelen....

Herman Horst



1 reacties:

Unknown zei

Hallo Herman,

Misschien dat je in je betoog voor de gemeente ook de opbrengsten van een cursus voor de gemeente duidelijk kunt maken.

Wat levert een cursus internetten de gemeente op?
Mensen die gebruik maken van internet kunnen op jaarbasis b.v. als snel enkele honderden euro's besparen door producten op internet met elkaar te vergelijken.
De gemeente biedt steeds meer online diensten aan waarbij nu dus blijkbaar niet alle burgers gebruik van kunnen maken omdat ze niet op internet kunnen.

Dit zijn zo even twee voorbeelden waarmee ik bekend ben, maar er zullen ongetwijfeld meer voorbeelden te vinden en te bedenken.
Volgens mij zijn deze voorbeelden juist erg belangrijk omdat je hiermee duidelijk kunt aangeven dat bezuinigingen de gemeente op een begroting misschien wel geld kan besparen, maar op de lange termijn juist geld kan kosten.

Ik hoop dat je iets aan deze reactie hebt!

Een reactie posten

OVER DE BLOGGERS

Mijn foto
Directieteam Bibliotheek Midden-Brabant
Mijn volledige profiel tonen

Twitter

ZOEKEN

OP DE HOOGTE

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen?
Abonneer...

ARCHIEF

Volgers