25 oktober 2010

Ook ouderen zijn het kind van de rekening

Ouderen in zorginstellingen worden van twee kanten de dupe van de bezuinigingen. Enerzijds wordt er op de zorg bezuinigd en wordt er gekort op allerlei voorzieningen zoals een bibliotheek op maat met grootletterboeken in de zorginstelling geleverd door Bibliotheek Midden-Brabant. Anderzijds worden wij als Bibliotheek Midden-Brabant hard getroffen door de bezuinigingen en zijn wij genoodzaakt om de prijzen van deze bibliotheekdiensten te verhogen. Nog steeds ligt het bedrag dat wij per boek aan de zorginstellingen in rekening brengen nog maar op de helft van de kostprijs. En toch vinden veel instellingen het te duur. Steeds meer zorginstellingen kunnen het daardoor niet meer opbrengen en haken af. Dat is heel erg jammer, omdat we een enorme toename zien in de behoefte aan lezen door ouderen.

Allereerst komt de babyboomgeneratie er aan. Dat is de eerste generatie voor wie lezen niet bijzonder was, maar die van jongs af aan gewend is om veel te lezen en met cultuur in aanraking te komen. Daarnaast worden we steeds ouder en kunnen we met allerlei hulpmiddelen zoals grootletter boeken, e-readers, iPads, luisterboeken en daisyroms steeds langer blijven doorlezen of luisteren naar prachtige verhalen. Voor ouderen in zorginstellingen is dit een belangrijk deel van hun dagactiviteit. Die wordt hun door de bezuinigingen dus ontnomen.

Afgelopen vrijdag heb ik een viertal zorginstellingen bezocht in het kader van Nederland Leest. Tijdens deze 'Tour d’Amour' hebben wij gratis het boek ‘De grote zaal’ van Jacoba van Velde uitgedeeld aan de ouderen. Het prachtige boek van Jacoba van Velde gaat over het ouder worden en de keuzes die je in je leven hebt gemaakt. Met deze nationale promotiecampagne, die duurt van 22 oktober t/m 19 november, willen de bibliotheken de liefde voor het boek, of eigenlijk de liefde voor het lezen, weer eens onder de aandacht brengen.

Hartverwarmend was de ontvangst in al deze zorginstellingen. De ouderen waren enorm vereerd dat zij dit boek kregen. Een moeder en een dochter spraken af dat ze samen het boek gaan lezen en er met elkaar over in gesprek zullen gaan. Precies wat ook het doel van deze campagne is: geniet van het lezen en praat er met elkaar over!

Toch heel triest dat de ouderen, waarvan er veel vereenzamen, de mogelijkheid tot lezen wordt ontnomen door onevenredig harde bezuinigingsmaatregelen. We moeten niet alleen de jeugd stimuleren om te gaan lezen, maar ook de steeds groter wordende groep ouderen de mogelijkheid geven om te kunnen blijven genieten van boeken met prachtige verhalen.

Peter Kok


0 reacties:

Een reactie posten

OVER DE BLOGGERS

Mijn foto
Directieteam Bibliotheek Midden-Brabant
Mijn volledige profiel tonen

Twitter

ZOEKEN

OP DE HOOGTE

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen?
Abonneer...

ARCHIEF

Volgers