16 april 2010

Wat moeten we volgens u niet meer doen of juist wel maar anders?

Vorige week heeft het nieuwe college van Tilburg haar plannen en de daaraan verbonden bezuinigingen voor 2011 bekendgemaakt. Voor de bibliotheek is dit een taakstellende bezuiniging van € 300.000,- structureel, goed voor 5% van de totale subsidie. Samen met de 2% kaasschaafkorting van 2010 komt dit uit op 7%. Voor Cursushuis Midden-Brabant wordt en-passant een afbouwscenario opgenomen, waardoor de toekomst onzeker wordt. De gemeente Goirle heeft een korting van minimaal 5% aangekondigd. Samen met de 5% van 2010 is dat 10%. Het woord salamitactiek begint een steeds actuelere betekenis te krijgen.

In eerdere blogs heb ik aan dit onderwerp al aandacht besteed en daarop zijn ook reacties van lezers binnen gekomen. Dit waardeer ik zeer. Wij houden ons aanbevolen als u, als gebruiker, mee wilt denken over het opvangen van deze kortingen. Zijn er diensten die u overbodig vindt, kunnen de openingstijden wel wat minder, mogen de tarieven wel omhoog, kan de collectie kleiner, zijn wachtrijen acceptabel? Of heeft u ideeën over een slimmere aanpak van het ordenen van de boeken of de introductie van nieuwe digitale servicediensten?

Natuurlijk gaan de ontwikkelingen ook gewoon door. Deze week is de website van de
Canon Brabantse Letteren gelanceerd vanuit Bibliotheek Tilburg Centrum. Dit is een samenwerkingsproject van het netwerk van Brabantse Bibliotheken, het BKKC en de Universiteit van Tilburg. De discussie die zich bij deze gelegenheid ontspon, vond ik boeiend en inspirerend. Ik vind het dan ook spannend of dit soort van ‘gesprekken’ ook digitaal van de grond komen. Voor bibliotheken van de toekomst zijn dit belangrijke ontwikkelingen!

De journaliste van het
Brabants Dagblad was benieuwd of de werken van de longlist in de bibliotheken aanwezig zijn. Ik kan haar geruststellen, de werken de zijn - op twee - na via de Brabantwijzer te vinden en reserveren. Deze zitten dus in de collectie van de Brabantse Bibliotheken. Twee werken zijn niet bij de bibliotheken, maar wel in de Brabantcollectie (van de Universiteitvan Tilburg) te vinden, te weten: ‘Hans Vlek – Een warm hemd voor de winter:gedichten’ en ‘Hans van de Waarsenburg – Gedichten’.

Tot slot heb ik met veel plezier Peter Kok welkom geheten als de nieuwe Sectordirecteur Publieke Dienstverlening. Hij komt, als opvolger van Saskia Leferink, in een boeiend tijdsgewricht van de bibliotheek binnen. We staan voor een uitdagende opdracht onder het veelzeggende motto ‘meer met minder!’ Gelukkig is weer alle hens aan dek.


Henriëtte de Kok

0 reacties:

Een reactie posten

OVER DE BLOGGERS

Mijn foto
Directieteam Bibliotheek Midden-Brabant
Mijn volledige profiel tonen

Twitter

ZOEKEN

OP DE HOOGTE

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen?
Abonneer...

ARCHIEF

Volgers