09 april 2010

Kans groot dat Cursushuis haar deuren moet sluiten

Deze week een bericht van collega directielid Herman Horst:

Op Goede Vrijdag was het de beurt aan D66 om haar verkiezingsprogramma te presenteren. In het journaal zei Pechtold dat D66 drie belangrijke speerpunten had, namelijk: onderwijs, onderwijs en onderwijs. Ook in de verkiezingsprogramma’s van de andere politieke partijen lijkt onderwijs bij het bezuinigen te worden ontzien. Onderwijs geldt kennelijk politiekbreed als een investering in de toekomst waar niet op kan en mag worden bezuinigd.


In dit licht waren de ambtelijke voorstellen van de
gemeente Tilburg, waarbij sprake was een geleidelijke afbouw van het subsidie bedrag voor Cursushuis Midden-Brabant, al zeer zorgelijk. Gister bereikte ons echter geluiden dat de subsidie voor het Cursushuis weleens helemaal van de baan zou kunnen zijn. In het Coalitieakkoord Tilburg 2010-2014 is meer informatie over mogelijke bezuinigingen terug te vinden.

Een dergelijk besluit betekent het einde van het Cursushuis en een zeer forse aderlating in het kader van een leven lang leren. Op dit moment verzorgen wij jaarlijks zo’n 25.500 lesuren aan bijna 1450 cursisten. Het gaat daarbij om een zeer breed scala aan deelnemers van kinderen, mensen met een verstandelijke beperking, minima, ouderen en alles daartussenin.

In 2009 namen 61 personen via de
Meedoenregeling van de gemeente deel aan een cursus. Een deelneemster zei: “Ik ben blij dat ik de bon aan een cursus besteed heb, er is een wereld voor me open gegaan”. Deze reactie spreekt boekdelen...

De cursussen die door het Cursushuis worden verzorgd vallen onder het kopje non-formele educatie. Het doel is niet primair een diploma, maar de ontwikkeling van de mensen zelf. Cursisten verwerven nieuwe vaardigeden en ontdekken en ontwikkelen hun talenten via bijvoorbeeld talencursussen, creatieve cursussen en/of computercursussen.

De kosten van het Cursushuis zijn zeer gering: zo’n 3 euro per leerling per lesuur. Een bedrag dat minimaal tien keer lager ligt dan voor het reguliere onderwijs. Bovendien zijn bij deze 3 euro ook de kosten van moeilijk te bereiken doelgroepen verwerkt.

Naast het verzorgen van cursussen heeft het Cursushuis nog een tweede belangrijke taak. Het fungeert als marktplaats voor alle vormen van non-formele educatie. Een plek waar aanbieders en vragers elkaar steeds beter weten te vinden. In dit kader werkt het Cursushuis niet alleen samen met individuele kunstenaars, buurthuizen en bijvoorbeeld de
Universiteit van Tilburg maar ook met landelijke organisaties als Veilig Verkeer Nederland en Visio, de belangenorganisatie voor mensen met een visuele beperking.

Als onderwijs een investering in de toekomst is en als het adagium van een leven lang leren wordt omarmt dan vervult het Cursushuis als opleidingsinstituut daar een zeer belangrijke rol in. Ik vind het dan ook moeilijk te begrijpen dat voor zo weinig geld zoiets belangrijks wordt wegbezuinigd.

Wat vindt u van een (eventuele) stop van subsidie voor het Cursushuis? Wat betekent Cursushuis Midden-Brabant voor u? Deel uw mening en ervaringen met ons via deze blog!

Herman Horst
Bestuurder Cursushuis Midden-Brabant en Bibliotheek Midden-Brabant





1 reacties:

Myriam van Kalken zei

Binnen het Educatie Netwerk Tilburg, waarin cursussen zo regulier mogelijk worden aangeboden voor mensen met een beperking, is het cursushuis van de bibliotheek een heel essentiële partner. Wanneer het cursushuis wordt wegbezuinigd betekent dit voor een heel kwetsbare doelgroep een groot verlies. Educatie is voor hen een opstap naar participatie en dat is wat we graag willen in onze maatschappij.Daardoor worden kwetsbare burgers minder afhankelijk en hebben minder zorg nodig.
Mensen met een beperking hebben veel minder kansen om zich verder te ontwikkelen dan mensen zonder beperking. Het vraagt een speciale aanpak, in kleine groepen, met veel geduld.
Het is dus van groot belang dat de weinig mogelijkheden om educatie te kunnen volgen, binnen Tilburg, blijven bestaan.
Vauit het Educatie Netwerk ervaren we het cursushuis als een partner die enorm veel inzet, energie en creativiteit, vertoont als het gaat om deze kwetsbare doelgroep, die moeilijk te bereiken is.
Zonder cursushuis van de bibliotheek kunnen we niet meer spreken van een zo regulier mogelijk aanbod aan mensen met een beperking.We gaan terug in de tijd waarin mensen met een beperking afhankelijk zijn van de zorginstellingen.

Laten we trots zijn op wat we hebben in Tilburg, met een educatief aanbod voor mensen met een beperking, wat aangeboden wordt door een reguliere organisatie, en laten zien dat we van betekenis zijn voor onze kwetsbare medemensen.

Myriam van Kalken.
Coördinator Educatie Netwerk
MEE regio Tilburg

Een reactie posten

OVER DE BLOGGERS

Mijn foto
Directieteam Bibliotheek Midden-Brabant
Mijn volledige profiel tonen

Twitter

ZOEKEN

OP DE HOOGTE

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen?
Abonneer...

ARCHIEF

Volgers