19 maart 2012

Niet ons verhaal, maar uw verhaal is belangrijk


Vorige week was ik in Birmingham voor een internationaal bibliotheekcongres. Interessant en inspirerend. Ik heb er van alles opgestoken, maar één onderwerp is me echt bijgebleven.

Argumenten
Een Amerikaanse marketeer vertelde over een pr-campagne voor openbare bibliotheken die goed was aangeslagen. De kern van het verhaal was van een simpelheid die je soms niet meer bedacht krijgt. Bibliotheekdirecteuren, zoals ik, bedenken onderbouwde verhalen om anderen te overtuigen van het belang van de bibliotheek. Ons nieuwe beleidskompas is er een goed voorbeeld van, net als dit directieblog.

We formuleren argumenten waarom de bibliotheek zal blijven bestaan, ondanks de digitalisering en de opmars van het e-book. We geven antwoord op een vraag als: heeft de bibliotheek wel een rol als het gaat om kinderen leren lezen? En: is leesbevordering niet puur en alleen de taak van het onderwijs? Zo zijn er meer aannames en vooronderstellingen.

Het verhaal van de gebruiker
Nee, zegt deze mevrouw, laat de klant het verhaal vertellen. Laat de gebruiker aan het woord over de vraag waarom de bibliotheek voor hem of haar belangrijk is. Het zijn de verhalen van de lezers, bezoekers, gebruikers die ertoe doen. Wat heeft u verrast? Waardoor bent u geïnspireerd? Wat hebt u geleerd of ontdekt?

Laatste directieblogbericht
En daarom is dit het laatste directieblog. We willen op onze website meer ruimte maken voor uw verhalen, vragen en opmerkingen. Wij als directieteam – Herman Horst, Peter Kok en ondergetekende – hebben met veel plezier de blogberichten geschreven en zullen het ook wel een beetje gaan missen. U ook? Laat het ons dan weten, want dan zoeken we een oplossing.

U kunt op allerlei manieren met de bibliotheek in contact komen; ook via Facebook en twitterend via @bibliotheekmb of @henriettedekok. Wij danken u voor het lezen, en voor de reacties die door ons zeer op prijs werden gesteld. Wij hopen dat u onze website en bibliotheek nog heel vaak blijft bezoeken.

Henriëtte de Kok

0 reacties:

Een reactie posten

OVER DE BLOGGERS

Mijn foto
Directieteam Bibliotheek Midden-Brabant
Mijn volledige profiel tonen

Twitter

ZOEKEN

OP DE HOOGTE

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen?
Abonneer...

ARCHIEF

Volgers