29 december 2011

Stilstaan is achteruitgang: een continue verandering

De enige constante factor in onze organisatie is, dat we continu met een veranderingsproces bezig zijn. Stilstaan is achteruitgang. De bibliotheek moet in toenemende mate kunnen voldoen aan de veranderingen in de samenleving en de groeiende eisen die onze klanten stellen. Of het nu gaat over de modernisering van de inrichting van onze bibliotheekvestigingen, het verruimen van openingstijden of het klantgerichter werken van onze medewerkers; de bibliotheek moet blijven vernieuwen.

Zo gaan we in de eerste week van januari een nieuw bibliotheeksysteem invoeren, waar u als klant de eerste paar dagen van het jaar last van zal hebben. Dit nieuwe webbased systeem sluit beter aan bij de toekomstige ontwikkelingen in de digitale bibliotheek. Ook zal u als klant merken dat meer mogelijk is, zoals bijvoorbeeld het kunnen sorteren van uw uitleenhistorie op auteur.

Vernieuwen vergt investeringen die in tijden van bezuinigingen steeds moeilijker te betalen zijn. Daarom zoeken we het ook in efficiƫnter en slimmer werken. We doen ook in toenemende mate beroep op de zelfredzaamheid van de klant en gaan in 2012 experimenteren met de onbemande bibliotheek. Daarvoor is een modern ingerichte bibliotheek waarin u zelf makkelijk de weg kan vinden, met goedwerkende zelfservice apparatuur, onontbeerlijk.

Dat onze medewerker zich ook bewust is dat hij/zij ook zelf moet veranderen om mee te kunnen met de veranderende eisen die gesteld worden aan werken bij de bibliotheek, bleek vorige week tijdens onze personeelsbijeenkomst. Na de presentatie van ons nieuwe Beleidskompas 2012-2015, was er een echte battle tussen 10 teams waarin de veranderingen in de komende jaren in 1 minuut moesten worden uitgebeeld.
Een eervolle vermelding was er voor een collega die zonder een woord te spreken in een gebaar uitdrukte dat zij ook zelf moet gaan veranderen. Ik realiseer me dat het voor onze medewerkers niet makkelijk is om jezelf een spiegel voor te houden en de vraag te stellen: hoe kan ikzelf veranderen om de toekomstige bibliotheek tot een succes te maken?

2012 wordt voor ons allen een jaar met grote veranderingen!

Peter Kok

0 reacties:

Een reactie posten

OVER DE BLOGGERS

Mijn foto
Directieteam Bibliotheek Midden-Brabant
Mijn volledige profiel tonen

Twitter

ZOEKEN

OP DE HOOGTE

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen?
Abonneer...

ARCHIEF

Volgers