12 december 2011

Genomineerd!


Maar niet gewonnen. We hebben als Bibliotheek Midden-Brabant meegedongen naar de Innovatieprijs voor Openbare Bibliotheken, zijnde een mooie geldprijs van €65.000,-. De prijswinnaar werd donderdag jongstleden bekendgemaakt, tijdens de Bibliotheektweedaagse – #b2d11 – in Groningen.

Volgens ons, en naar bleek ook het publiek, waren we een goede kanshebber. De jury heeft echter anders beslist. Biblioservice Gelderland was met het sympathieke project ‘De Verhalencoach’ de gelukkige.

De titel van ons project is Reliable Data. Het is tijdens de Tweedaagse met veel verve en humor gepresenteerd door Bart van Dijk, onze webmanager. In essentie gaat het over de vraag wat nog betrouwbare informatie is anno 2011. Wat is waar en wat niet? En uit welke informatiebronnen haal je betrouwbare informatie? De pers? De wetenschap? Wikipedia?


De openbare bibliotheek staat bekend als een plek waar je betrouwbare informatie kan krijgen. Toch bestaat 70% van onze collectie uit fictie. Over betrouwbaarheid gesproken! In het internettijdperk kan de bibliotheek in ieder geval beschouwd worden als een betrouwbare gids. Datzelfde is niet te zeggen over een zoekmachine als bijvoorbeeld Google. Wie daar meer over wil weten, adviseer ik The Filter Bubble van Eli Pariser te lezen.

Zelfspot
Samen met jonge mensen aan de slag gaan, om hen te laten ontdekken hoe informatie gemanipuleerd kan worden. De bibliotheek laat met behulp van zelfspot zien welke rol zij in die ontdekkingstocht kan spelen.

Crowdfunding
Aangezien wij nog steeds erg enthousiast zijn over het project, stellen we alles in het werk om het door te laten gaan en zijn we op zoek naar samenwerkingspartners. Kent u instanties, bedrijven of fondsen die mogelijk geïnteresseerd zijn? Laat het ons weten. En aangezien alle kleine beetjes helpen: wilt u misschien zelf ook meedoen?

Henriëtte de Kok


0 reacties:

Een reactie posten

OVER DE BLOGGERS

Mijn foto
Directieteam Bibliotheek Midden-Brabant
Mijn volledige profiel tonen

Twitter

ZOEKEN

OP DE HOOGTE

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen?
Abonneer...

ARCHIEF

Volgers