Bibliotheek op school
Ieder kind dat 15 minuten per dag vrij leest, breidt zijn of haar woordenschat uit met 1000 woorden per jaar. Dat blijkt uit een onderzoek dat Stichting Lezen dit jaar deed, in samenwerking met de openbare bibliotheken. Het stimuleren van taalontwikkeling en leesbevordering behoort tot de kerntaken van de bibliotheek. Daarvoor werkt Bibliotheek Midden-Brabant nauw samen met veel basisscholen.
Laatst zei een wethouder, die schooldirecteur is geweest, tegen mij: ‘Op school leert een kind lezen; de bibliotheek stimuleert het plezier in het lezen.’ De bibliotheek moet een uitdagende plek zijn, die het kind stimuleert om te gaan lezen en om zich verder te kunnen ontwikkelen. Het ontdekken van mooie verhalen, waarin je lekker kunt wegdromen, stimuleert de creatieve geest en bevordert de ontwikkeling.
Steeds vaker gaat de bibliotheek naar de scholen toe, om ook die kinderen te bereiken die niet zo makkelijk de weg naar de bibliotheekvestiging weten te vinden. De leesconsulenten van de bibliotheek bijvoorbeeld begeleiden de leescoördinator op school met het opstellen van een leesplan en een doorlopende leeslijn.
Als je aan het onderwijs vraagt of ze een vakdocent gym, handvaardigheid of muziek nodig vinden, wordt daar vaak bevestigend op geantwoord, omdat niet iedere docent daar even goed in is. Maar aan een vakspecialist van de bibliotheek voor taal en lezen hebben ze vaak geen behoefte, omdat ze vinden dat ze dat wel zelf moeten kunnen.
Toch komen wij nog steeds schoolbibliotheken tegen met kinderboeken uit de jaren tachtig. We hebben wel eens een workshop gehouden met docenten en hun gevraagd om 10 kinderboekenschrijvers te noemen. Dat lukte iedereen nog wel. Daarna moesten ze de schrijvers doorstrepen die al overleden zijn. Toen bleven er niet veel meer over.
Kinderboeken lezen en schrijvers volgen is een vak dat de bibliotheek tot in de finesses beheerst. Een kind krijg je pas aan het lezen als het een boek krijgt dat past bij zijn of haar niveau en interessegebied. Daar heeft de bibliotheek alle expertise en digitale hulpmiddelen voor die we ook voor het onderwijs inzetten.
Scholen die een bibliotheek hebben met een actuele collectie of die wel actief aan taalontwikkelings- en leesbevorderingsprojecten van de bibliotheek meedoen, zien de Cito-scores van ‘begrijpend en technisch lezen’ zienderogen stijgen. Als feiten dat al uitwijzen, zou ik niet weten waarom scholen de bibliotheek niet vaker als partner gaan zien om taalontwikkeling en leesbevordering te stimuleren. Het is vaak ook onwetendheid. Jammer dat wij geen marketingbudget als Unilever hebben om onze producten en diensten te ‘verkopen’.
Peter Kok
0 reacties:
Een reactie posten