21 november 2011

Taxibusjes in Durban

Voor een half jaar woont en werkt één van onze dochters in Durban, Zuid-Afrika. Voor ons een mooie aanleiding om twee weken met haar een rondreis te maken door dit, voor ons nog onbekende, land. Ze werkt daar aan een kunstproject dat geïnspireerd is op Zuid-Afrikaanse volksverhalen.

Ontdekkingsreis
De reis startte in Kaapstad en liep via Durban en Kwazulu Natal naar Lesotho. We kwamen hierdoor steeds verder in de Afrikaanse cultuur. Mooie beelden en ook veel vragen.


‘Uitdaging’

In dezelfde volgorde heb ik ook enkele bibliotheken opgezocht en ontmoetingen gehad met bibliothecarissen. Waaronder een ontmoeting met enkele stafleden van de Public Library van Durban, een stad met 3,5 miljoen inwoners en 90 bibliotheken.

Hun grootste uitdaging is een bijdrage leveren aan het terugdringen van analfabetisme. 70% van de bevolking kan niet lezen of schrijven. Voorwaar geen sinecure om dit probleem als uitdaging te zien!


Schoolbibliotheek

In Lesotho brachten we een bezoek aan een school voor voortgezet onderwijs en aan hun bibliotheek. Waar onze schoolbibliotheken met kleine, maar complete collecties toekunnen, zitten zij te springen om boeken, omdat die er veel te weinig zijn. Net als digitale mogelijkheden overigens.


Lezen in de bus

Het vervoer met particuliere taxibusjes in Zuid-Afrika is een belevenis op zich. De chauffeurs toeteren constant en gaan pas rijden als ze volgestouwd zijn met passagiers. Begeleid door een Afrikaanse housebeat vervolgt ieder zijn rit (die 40 eurocent kost als je binnen de stadsgrenzen blijft).

Ik heb er geen boek of lezende passagier gezien. Voor de bibliotheek dus een goede vindplaats voor nieuwe leden, die gratis van hun diensten gebruik kunnen maken. Kortom: veel gezien, veel geleerd, veel om te overdenken.

Henriëtte de Kok

0 reacties:

Een reactie posten

OVER DE BLOGGERS

Mijn foto
Directieteam Bibliotheek Midden-Brabant
Mijn volledige profiel tonen

Twitter

ZOEKEN

OP DE HOOGTE

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen?
Abonneer...

ARCHIEF

Volgers