15 november 2011

‘Niet uit op sluiting bieb’

Dat was de kop boven het artikel in het Brabants Dagblad van vrijdag 11 november 2011. De politiek in de gemeente Loon op Zand geeft duidelijk aan dat ze de bibliotheken in Loon op Zand en Kaatsheuvel open wil houden.
Publieksacties, waarbij 6353 handtekeningen onder de bevolking zijn verzameld, hebben zeker daaraan bijgedragen. Maar de gemeenteraad geeft daarentegen geen zekerheid over de daarvoor benodigde middelen. Nog steeds staat in de meerjarenbegroting van de gemeente een bezuiniging van 75% op de bibliotheek.

Hier zie je het verschil tussen de politiek die A zegt, maar B voor zich uit schuift en een zelfstandige bibliotheekstichting die verantwoordelijk is voor een deugdelijke bedrijfsvoering. Als subsidieontvangende organisatie ben je afhankelijk van de ‘grillen’ van de politiek.

Bibliotheek Midden-Brabant moet zorgvuldig en tijdig maatregelen kunnen nemen om vermindering van subsidies op te kunnen vangen. Het opzeggen van huurcontracten en het doorvoeren van een reorganisatie moet vaak een jaar van tevoren worden opgestart om de noodzakelijke besparingen te kunnen realiseren. Heldere en tijdige besluitvorming vanuit de gemeente is daarbij een eerste vereiste. Daar ontbreekt het nog wel eens aan.

Politieke partijen roepen dat een bibliotheekabonnement best wel €150,- mag kosten, want dat betalen we ook voor een lidmaatschap bij een sportvereniging. Ze gaan dan voorbij aan het feit dat veel leden dan zullen afhaken en dat de laagdrempeligheid van de bibliotheek (gemiddeld 25% van de bevolking is nu lid) daarmee in het geding komt.

Als je ter vergelijking kijkt naar België, waar een bibliotheekabonnement gemiddeld €5,- per jaar kost, en de USA, waar 99% van de inkomsten van de bibliotheken bestaat uit overheidssubsidie, dan betalen we in Nederland al veel zelf.

Een standaardabonnement kost bij bibliotheek Midden-Brabant in 2011 namelijk €48,- en een klein abonnement €30,-. Maar 83% wordt door de gemeente gesubsidieerd. De overheid in Nederland draagt heel wat minder bij aan de kosten van de bibliotheek dan in België of de USA. Hoeveel heeft u over voor uw bibliotheekabonnement?

Peter Kok

1 reacties:

Anoniem zei

Als ik er de kinderen, van 5 en 7 jaar, elke zaterdag veilig kan stallen terwijl ik over de markt ga, dan heb ik er best het driedubbele voor over. Tot ziens, Gerda

Een reactie posten

OVER DE BLOGGERS

Mijn foto
Directieteam Bibliotheek Midden-Brabant
Mijn volledige profiel tonen

Twitter

ZOEKEN

OP DE HOOGTE

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen?
Abonneer...

ARCHIEF

Volgers