26 augustus 2011

Lezen maakt het verschil!


De vakantieperiode is meestal een goede tijd om die stapel van belangrijke, maar niet urgente nota’s en artikelen te lezen. Ik was begonnen met het afgraven van de berg en bleef hangen bij het jaarverslag 2010 van de Stichting Lezen.

Op deze plek heb ik al verschillende keren aandacht besteed aan het belang van lezen: Voorlezen, digitaal lezen enz; ik zat dan meestal in de overtuigingsmodus. En daarom is het voor politici, onderwijskundigen, beleidsmakers enz. interessant te weten dat middels onderzoek het belang hiervan ook echt is aangetoond. Ik hoor het al zeggen: ’ja, ja zo’n bevlogen vrouw of man preekt natuurlijk altijd voor eigen parochie, maar kinderen moeten ook sporten, muziek maken, buiten spelen, gamen en zo nog veel meer’.

Jong geleerd is jong gedaan
Onderzoek heeft echter aangetoond en ik citeer:’ dat het een groot verschil maakt in het leven van kinderen en studenten of ze in hun vrije tijd literatuur lezen of niet. Basisschoolleerlingen, Middelbare scholieren en studenten die in hun vrije tijd lezen, lezen steeds beter in vergelijking tot hun minder vaak lezende leeftijdsgenoten. (Voor)lezen zet een positieve spiraal in gang. Lezen is de basis van schoolsucces en in de moderne kennissamenleving is 80% van het werk op de een of andere manier gerelateerd aan lezen en schrijven. Een hoge leesvaardigheid is onontbeerlijk voor een moderne maatschappij, een groeiende economie en een bloeiend cultureel-maatschappelijk leven. Beperkte leesvaardigheid kost jaarlijks vele miljarden gemiste economische groei, zo becijferd het Centraal Plan Bureau onlangs nog’. Zover het citaat van Gerlien van Dalen, directeur Stichting lezen.

Moeite met lezen?
De bibliotheken doen meer dan het ondersteunen en initiëren van leesbevordering voor kinderen en jongeren tot 18 jaar. Onze cijfers geven aan dat er nog heel veel wordt gelezen. Er zijn echter ook hele groepen mensen die hier moeite mee hebben omdat ze bijvoorbeeld vroeger de kansen zijn misgelopen, een mindere motivatie hadden, jong moesten gaan werken. De bibliotheek onderzoekt, samen met andere instellingen hoe we deze mensen alsnog plezier in het lezen kunnen laten ervaren. In de week van de alfabetisering worden er in dit kader weer allerlei activiteiten georganiseerd. Misschien kent u iemand in uw omgeving die u hierop zou kunnen attenderen.

Speerpunt voor beleid
We zijn volop bezig met het nadenken en praten over de richting van ons beleid voor de komende periode 2012-2015. De aandacht voor lezen blijft met een dikke stip bovenaan staan. Het jaarverslag van de Stichting Lezen laat zien dat we daarmee de goede koers blijven varen. En de politiek zal onze mantra over het belang van lezen van 0 tot 80 jaar nog vaak horen.

En die stapel interessante informatie zal ik toch maar in de papierbak schuiven.

Henriëtte de Kok

0 reacties:

Een reactie posten

OVER DE BLOGGERS

Mijn foto
Directieteam Bibliotheek Midden-Brabant
Mijn volledige profiel tonen

Twitter

ZOEKEN

OP DE HOOGTE

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen?
Abonneer...

ARCHIEF

Volgers