08 augustus 2011

Gaat u vliegen? Bezoek de bibliotheek op Schiphol!

De meest bijzondere bibliotheek van Nederland is ongetwijfeld de Airport Library op Schiphol, de eerste bibliotheek ter wereld op een luchthaven.

Airport Library Schiphol
Een spectaculaire plek met veel digitale mogelijkheden om boeken te lezen, muziek te luisteren en kennis te maken met de Nederlandse cultuur en literatuur. Die je als passagier vervolgens ook kunt downloaden om ‘mee te nemen’ op je reis. Boeken in de meest uiteenlopende talen kun je tijdens je wachttijd op Schiphol lezen. Schiphol is één van de grootste tranferluchthavens ter wereld. Op dit verzamelknooppunt van vluchten van en naar Europa, zijn er veel reizigers die uren moeten wachten op hun aansluitende vlucht. Shoppen heb je na een uurtje ook wel gezien, dus waarom zou je niet gaan lezen! Voordat wij met het vliegtuig naar onze vakantiebestemming vlogen, had ik nog wat tijd over en ben ik daarom eens op ontdekkingstocht gegaan.

Ik wist dat de Airport Library er was, maar moest nog wel even zoeken. Op de Holland Boulevard, naast de Rijksmuseumshop en de waterstraalmassagesalon, vond ik de prachtig gekleurde en ingerichte bibliotheek, volgens de nieuwe huisstijl van Bibliotheek Nederland. Verschillende heerlijke loungestoelen nodigen ook echt uit om te gaan lezen.

Collectie
De collectie is wel beperkt, maar dat is eigenlijk ook wel logisch. Veel trouwe klanten, die ieder boek in zijn/haar taal heeft gelezen van de Library Schiphol, zullen er niet zijn. Of je moet een frequent flyer zijn die wekelijks via Schiphol vliegt. Heel bijzonder is dat de Library niet zozeer veel boeken heeft, als wel boeken in heel veel verschillende talen. Dat betekent dat iedere wereldburger van de bibliotheek gebruik kan maken. Het zijn vooral de bekende Nederlandse literatuurboeken die in vele talen vertaald zijn, zoals Anne Frank, Arnon Grunberg, Cees Nooteboom, enz. De bibliotheek heeft ook veel digitale mogelijkheden om de Nederlandse cultuur en literatuur te verkennen, door de beschikbaarheid van veel iPads die nagelvast op de stoelen gemonteerd zijn. Het is alleen jammer dat de iPads door een serverstoring het niet deden. Ik heb me er echter prima vermaakt en ik verwacht ook dat deze gratis Airport Library zeker in de behoefte voorziet.


Toekomst
Het is alleen jammer dat je de boeken niet mag meenemen in het vliegtuig en bij je eindbestemming op de luchthaven kunt achterlaten. Want ik denk niet dat er veel mensen zijn, die een boek in een uurtje zullen hebben uitgelezen. Het zou toch mooi zijn als alle internationale luchthavens een Airport Library hebben, waardoor er een wereldwijde floating(‘flying’)-collection van boeken ontstaat! Er bestaat al zo’n initiatief om boeken met elkaar te delen door het boek ergens op een plek in de wereld achter te laten voor iemand anders: bookcrossing. Een schitterend fenomeen om lezen te bevorderen! Afgelopen zaterdag had iemand het boek, 'De zondeval van het christendom' van de schrijver dr. Gerrit Jan Heering, achtergelaten op een wel heel toepasselijke plek: op het standbeeld van Joannes Zwijssen in Tilburg! Als u niet de gelukkige vinder van dit boek uit 1928 op het standbeeld bent, kunt u het natuurlijk altijd lenen bij Bibliotheek Tilburg Centrum.

Peter Kok

0 reacties:

Een reactie posten

OVER DE BLOGGERS

Mijn foto
Directieteam Bibliotheek Midden-Brabant
Mijn volledige profiel tonen

Twitter

ZOEKEN

OP DE HOOGTE

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen?
Abonneer...

ARCHIEF

Volgers