18 april 2011

Filosoferen met kinderen op zaterdag 23 april in Bibliotheek Tilburg Centrum

Onder het motto “Socrates op de speelplaats” zal op de dag van de filosofie op zaterdag 23 april o.l.v. Bas Haring in Bibliotheek Tilburg Centrum gefilosofeerd gaan worden met kinderen van 9 t/m 12 jaar. Niet om kennis te maken met de grote filosofen, maar om zélf te leren filosoferen. Het doel is de kinderen te prikkelen, nieuwsgierig te maken naar wat filosoferen inhoudt, maar vooral wat het doet! De kinderen krijgen de kans om te ervaren hoe het is om even zelf filosoof te zijn.


In onze huidige samenleving is de roep om de dialoog heel sterk. Er wordt slecht naar elkaar geluisterd, terwijl iedereen wil dat er wel naar hem/haar geluisterd wordt. We staan niet meer van nature open voor de ander. Het recht dat ieder voor zichzelf opeist, wordt de ander niet gegund. Waar is de democratie? De vraag is, hoe komt dit? Omdat we dat niet geleerd hebben, is de algemene gedachte. En dan komen we ook in onze hedendaagse maatschappij uit op de idee, dat als jonge mensen dit op school leren, ze dat ook op latere leeftijd kunnen toepassen. Deze ochtend is dan ook de aftrap voor een groter, meer structureel project om op basisscholen kinderen kennis te laten maken met filosoferen. Veel middelbare scholen, waaronder het Theresialyceum in Tilburg, hebben sinds een aantal jaar ook filosofie als eindexamenvak.


Ik denk dat als we meer met elkaar in dialoog gaan, de wereld er ook beter van wordt. Ieder jaar wordt er in november ook de dag van de dialoog georganiseerd, waarop op vele plaatsen in Tilburg dialoogtafels worden georganiseerd. Ik vind het zelf heel verfrissend om dan een paar uur de tijd te nemen om respectvol naar elkaar te luisteren en te verdiepen in wat iemand echt beweegt of ontroert. Je komt nader tot elkaar en in deze hectische tijd van de 24 uur economie, neem ik zelf te weinig tijd om een goed gesprek te voeren of echt na te denken over wat belangrijk is in het leven. De dag van de filosofie brengt me weer met beide benen op de grond!


Peter Kok

2 reacties:

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Anoniem zei

Zeer interessant, mijn vraag was of er ook toeschouwers bij konden maar ik zag op de doorlink dat alle kaarten al op zijn, jammer.

Een reactie posten

OVER DE BLOGGERS

Mijn foto
Directieteam Bibliotheek Midden-Brabant
Mijn volledige profiel tonen

Twitter

ZOEKEN

OP DE HOOGTE

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen?
Abonneer...

ARCHIEF

Volgers