02 maart 2011

Een Plusbibliotheek met Topdiensten

Soms droom je als bibliotheek weleens dat je voldoende geld hebt om grootse marketingcampagnes op te zetten. De werkelijkheid is helaas anders. Onze marketingbudgetten zijn beperkt. Een goed bewaard ‘geheim’ is dat Bibliotheek Midden-Brabant een HBO-plus collectie in huis heeft op het gebied van Management en Marketing en Opvoeding en Onderwijs. Wij hebben hierin een landelijke taak om voor heel Nederland een actuele en zo compleet mogelijke collectie op deze gebieden beschikbaar te stellen. Dat betekent dat waar je ook in Nederland woont, je deze boeken via je bibliotheek kunt bestellen.

‘Een leven lang leren’ bevorderen, is één van de kerntaken van de bibliotheek. HBO- en universitair-afgestudeerden hebben in hun werkzame leven ook behoefte aan achtergrondinformatie op het gebied van allerlei vakgebieden. Tijdens hun studie komen ze daarvoor in de Hogeschool- of Universiteitsbibliotheek. Als ze zijn afgestudeerd, mogen ze in principe geen gebruik meer maken van deze voorzieningen en zijn ze aangewezen op de Openbare Bibliotheek. Ik weet nog goed dat ik zelf na mijn studie vaak naar De Slegte ging om ‘goedkoop’ enigszins verouderde managementboeken te kopen, niet wetende dat de Openbare Bibliotheek in mijn zoektocht naar actuele managementboeken mij kon bedienen.

Daarom zijn in heel Nederland een veertiental Plusbibliotheken die op allerlei vakgebieden actuele en complete topcollecties bezitten en beschikbaar stellen voor heel Nederland. In Eindhoven is er bijvoorbeeld een collectie op het gebied van Design en Kunst. En in Amersfoort bijvoorbeeld op Culinair gebied.

Gelukkig bestaan er in het huidige, digitale tijdperk ook mogelijkheden om een collectie te raadplegen of informatie te verkrijgen zonder dat je het boek fysiek in je handen hebt. Daarvoor zijn de Digitale Etalages (een initiatief van Brabantse Netwerkbibliotheek) ontwikkeld. Deze vergemakkelijken de zoektocht naar informatie op het gebied van (onder andere) Management en Marketing, Opvoeding en Onderwijs en Design en Kunst. Bibliotheek Midden-Brabant voert de redactie op de etalages Management en Marketing en Opvoeding en Onderwijs, dit zijn immers onze aandachtsgebieden. Nu nog zorgen dat heel Nederland te weten komt dat deze topcollectie voor iedereen beschikbaar is!

Peter Kok

0 reacties:

Een reactie posten

OVER DE BLOGGERS

Mijn foto
Directieteam Bibliotheek Midden-Brabant
Mijn volledige profiel tonen

Twitter

ZOEKEN

OP DE HOOGTE

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen?
Abonneer...

ARCHIEF

Volgers