08 maart 2011

Breaking down barriers to knowledge

Dit was de titel van een congres dat ik vorige week heb bijgewoond in Frankfurt. Een ontmoeting met 200 collega’s vanuit vele landen en werelddelen. Het thema, drempels weg voor toegang tot kennis, stond twee dagen centraal. Eigenlijk niets nieuws onder de zon. Vanaf het moment dat ik, ruim veertig jaar geleden, startte met de opleiding tot bibliothecaris, was dit het adagium. De openbare bibliotheek als vrije en laagdrempelige toegangspoort tot informatie en kennis. Dit betekent overigens meer dan het ter beschikking stellen van eigen boekencollecties, niet onbelangrijk, maar niet het enige.

Het zal u niet verbazen dat er veel gesproken is over de toegang tot digitale informatie. Eén vraag triggerde me: waarom staat de bibliotheek niet in het stadscentrum van digitale informatie, samen met Google, Amazon, Yahoo enz.? Er zijn namelijk wereldwijd ongeveer 1.2 miljoen biblioteken! In deze bibliotheken vinden er per seconde 5000 transacties plaats. Toch niet mis! Het verschil is echter dat er één google-website is en er zijn misschien wel 600.000 bibliothekwebsites op het internet te vinden. Ik heb ze niet geteld, maar het zijn er onwaarschijnlijk veel. Ofschoon het spreekwoord luidt,
'veel kleintjes maken een groot' deze vlieger gaat in de digitale wereld echter niet op.

Bibliotheken van alle soorten - openbaar, universiteit, hogeschool,Koninklijk, speciaal - moeten digitaal veel meer samenwerken. En niet alleen op het niveau van Nederland,
maar wereldwijd. Een Nederlandse samenwerking is al wel een goed begin. Klopt het als ik stel dat het u niet uitmaakt waar een boek, artikel of informatie vandaan komt, als u het maar krijgt? Als ik het mis heb laat het dan a.u.b. weten.

Ik heb nog geaarzeld of ik een blog zou schrijven over Carnaval, maar u ziet, daar heb ik me maar niet aan gewaagd. Toch kwam er gisteren, bij het kijken naar het nieuws van
Omroep Brabant een vraag bij mij op. Hoe vindt u het dat onze bibliotheken op maandag gesloten zijn? Misschien zijn er toch veel mensen, die niet van Carnaval houden en juist dan naar de bibliotheek willen en hoort u bij deze groep? Als dat zo is wilt u dat ons laten weten?

Henriëtte de Kok




1 reacties:

Lia zei

Het maakt onze klanten niets uit waar de informatie vandaan komt, als ze maar krijgen wat ze willen hebben. Aanvragen (vh Zoek&Boek) is een betaalbare landelijke service die duidelijk in een behoefte voorziet. Worldcat is al een goede eerste poging om collecties te ontsluiten, nu moeten alle bibliotheken nog gaan meedoen.
En op het WWW staat een schat aan informatie waarvan Google maar zo'n 22% bestrijkt heb ik me laten vertellen. Er is nog veel te doen.

Een reactie posten

OVER DE BLOGGERS

Mijn foto
Directieteam Bibliotheek Midden-Brabant
Mijn volledige profiel tonen

Twitter

ZOEKEN

OP DE HOOGTE

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen?
Abonneer...

ARCHIEF

Volgers