05 oktober 2010

Kinderen in dialoog

Met kinderen in dialoog gaan over levensvragen heeft mij versteld doen staan. Dat komt ook omdat ik het vooroordeel heb dat kinderen helemaal niet over zingeving nadenken. Of eigenlijk; ik kan me niet meer herinneren, dat toen ik kind was, ik over dit soort onderwerpen nadacht. Maar niets is minder waar. Mijn 3 puberende zonen denken overal over na, hebben altijd hun mening klaar en weten veel meer dan ik denk. Wellicht ligt het ook aan de huidige tijdsgeest. Vroeger mocht ik als kind nergens over meepraten en mocht ik pas mijn mond in gezelschap opendoen als ernaar gevraagd werd.

Tegenwoordig behandel ik mijn kinderen als ‘gelijkwaardig’. Ik probeer nog steeds wel de schijn hoog te houden dat ik de baas in huis ben, maar in de praktijk weet ik dat ik vaak het onderspit delf. Dat wil niet zeggen dat ze alles mogen of altijd hun zin krijgen, want er zijn grenzen en die moet je bij pubers heel duidelijk stellen. Dat betekent dat kinderen al vroeg communicatief vaardig worden, leren argumenteren en voor hun mening durven uitkomen.

Zo heb ik vorig jaar bij de Dag van de Dialoog als gespreksleider een dialoogtafel geleid waaraan verschillende generaties deelnamen. Aan mijn tafel zaten twee meisjes van 12 en 16 jaar naast een 20-er, 30-er, 40-er, 50-er, 60-er en 70-er. De gedachte was om verschillende generaties met elkaar in dialoog te laten gaan over het onderwerp: 'Gaan voor elkaar!, ik doe het...jij ook?'. Voor mij was de verrassende uitkomst dat vooral de twee jonge meiden enorm met dit onderwerp bezig zijn en met prachtige voorbeelden kwamen. Zo vertelde het meisje van 16 hoe ze haar vriendin had geholpen bij het verwerken van het overlijden van haar moeder. Zeer ontroerend. En ik maar denken dat de jeugd alleen maar praat over ‘Oh oh, Cherso’ en ‘Sweet Sixteen’.

Hieruit blijkt dat wij als volwassenen heel veel kunnen leren van de oprechte, frisse en onbeschroomde wijsheid van kinderen. Daarom ben ik enorm blij dat er dit jaar tijdens de Dag van de Dialoog op 4 en 5 november in Tilburg en Oisterwijk ook kindertafels georganiseerd worden. Ik raad iedereen aan om eens te gaan luisteren wat kinderen te vertellen hebben over het thema van 2010: 'Verrassend raak! Wat raakt jou?' Of nog beter; organiseer zelf een kindertafel en ervaar het verrassende resultaat!

Peter Kok


2 reacties:

Elly Scherpenisse CLIP Oisterwijk, marktplaats cultuureducatie zei

Erg leuke blog over een interesant onderwerp!
In Oisterwijk wordt bij een Kindertafel veel aandacht besteed aan de creatieve verwerking van 'Wat raakt jou..' De overhandiging van de werkstukken aan de wethouder door de kinderen vormt daar de opening van de dag van de Dialoog. De kinderen vertellen elkaar in een binnen- en buitenkring wat hen raakt in de werkstuken van de andere kinderen. De volwassenen kunnen hier in hun tafels weer mee verder. Jong geleerd....

Elly Scherpenisse Domeinspecialist BMB zei

Nog meer kinderbetrokkenheid bij de Dag van de Dialoog, nu in Tilburg. In de week van de Dag van de Dialoog worden kunstwerken van kinderen tentoongesteld in Bibliotheek Tilburg Centrum. Kinderen van Traverse en Basisschool Fatima hebben gewerkt aan maskers en schilderijtjes nav het thema Wat raakt jou.

Een reactie posten

OVER DE BLOGGERS

Mijn foto
Directieteam Bibliotheek Midden-Brabant
Mijn volledige profiel tonen

Twitter

ZOEKEN

OP DE HOOGTE

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen?
Abonneer...

ARCHIEF

Volgers