28 september 2010

Grenzeloos herontdekken

In deze blog stel ik mezelf de vraag of we ons als bibliotheek niet veel meer van boekhandels moeten onderscheiden door nog meer dan nu een vindplaats te zijn voor de prachtigste, bijzonderste en spannendste boeken die de afgelopen decennia zijn verschenen.

Begin deze maand is mijn moeder van bijna 81 overleden. Een lot wat ons eens allemaal zal treffen maar waarmee de confrontatie toch soms zwaar is. Doordat mijn moeder al meer dan tien jaar weduwe was, staan mijn zus en ik nu voor de klus de woning te moeten ontruimen. Iets waar we, als ze nog een eigen woning had gehad, al snel een jaar of twee de tijd voor zouden hebben, maar wat, omdat het een huurflat betreft, binnen twee maanden moet zijn afgerond. Cruijff zou zeggen “Elk voordeel heb z’n nadeel”. Gelukkig valt het allemaal wel mee want een eerste schifting heeft al plaatsgevonden toen mijn moeder in 2003 onze ouderlijke woning verruilde voor een appartement.

De afgelopen twee weken hebben we al het één en ander gedaan maar toch moet er nog een hoop gebeuren, vandaar dat we afgelopen zaterdag weer hadden afgesproken. Van tevoren nog snel de wekelijkse boodschappen gedaan en vervolgens in de auto gestapt. Eén van de klussen die we hebben opgepakt was het uitruimen van de boekenkast. Een boekenkast met een aanzienlijke hoeveelheid boeken want mijn moeder was iemand die graag en veel las. Zo’n klus lijkt makkelijk te doen maar is veel tijdrovender dan je denkt omdat je al snel de achterflap van elk boek aan het lezen bent.

Na afloop vroeg ik met af wat de levenscyclus van een boek tegenwoordig eigenlijk is. Voor mijn gevoel wordt die steeds korter. Elke dag verschijnen er vele nieuwe titels. Is er veel publiciteit rondom een paar titels en verstomd die aandacht weer snel om weer plaats te maken voor nieuwe nog mooiere, ontroerendere of spannendere boeken. Natuurlijk is niet alles wat elk jaar verschijnt even mooi, goed of spannend maar wie leest er vandaag de bijzondere boeken van vijf, tien of twintig jaar geleden?

Zou de bibliotheek niet nog meer dan nu, de plek moeten zijn waar deze Hittitels uit het verleden te vinden zijn en opnieuw voor het voetlicht worden gebracht? Naast grenzeloos ontdekken is het dan ook grenzeloos herontdekken. Graag verneem ik wat u hiervan vindt. Moeten we die kant op of juist niet?

Herman Horst

3 reacties:

boom! zei

henriëtte de kok@bibliotheekmb
ik vraag me af hoe het komt dat ik na een gift van de gemeente tilburg van 70€ niet in staat mag zijn om met het restbedrag van 20€ wat ik na een zwemabonnement van 50€ overhad met bijbetaling een bibliotheekpas aan te schaffen...?!
ik zocht een geestelijk helend bad en krijg een koude douche..
motivatie medewerker bij OBT: wij verkopen geen halve loten, alleen hele.
reactie gemeente: we hebben het nagevraagd en het is zoals ze het zeggen..
halloooooooooooooooo?? wat is dit..
voorstel beide partijen: zoek iets anders leuks uit...
dit is geld gekregen omdat ik bij minima behoor, ik zocht niks leuks, ik zocht iets te kunnen betalen wat ik nodig acht voor mijn lichamelijke en geestelijke gezondheid.

ben teleurgesteld en boos.. als een kind ontevreden en als een kind behandeld.

bart van zummeren

Lia zei

@Herman, het is jammer dat hele mooie boeken verdwijnen, maar er komen ook hele mooie boeken voor terug en zo is het in het leven ook. Mensen verdwijnen en maken plaats voor nieuwe mensen, de cyclus van het leven. Er moeten wel bibliotheken zijn die het erfgoed koesteren, net als wij onze dierbaren koesteren. Of wij als BMB deze rol op ons moeten nemen weet ik niet.
Misschien ergens een huiskamer creeeren met wanden vol met oude boeken?
Sterkte.

Directieteam Bibliotheek Midden-Brabant zei

Beste Bart,

Hartelijk dank voor je reactie. Het is vervelend dat het zo verlopen is. Dit terwijl wij juist erg veel belang hechten aan de meedoenregeling. Vanuit onze kernfuncties - de informatiefunctie, de educatieve functie, de culturele functie en de verbindende functie- zetten wij in op een zo groot mogelijk bereik van de Tilburgse bevolking. En de meedoenregeling is één van de middelen om zoveel mogelijk Tilburgers te bereiken.

Tot op heden hebben wij de deelnemers aan de meedoenregeling de mogelijkheid geboden om een bibliotheekabonnement af te sluiten. Vanaf dit jaar is hier de afkoopmogelijkheid voor een Beeld & Geluidpas bijgekomen. In de gevallen waarin er slechts nog een restbedrag openstond, gingen wij in gesprek met de persoon in kwestie en zochten wij een oplossing op maat. In jouw geval is dit niet gebeurd, hetgeen wij betreuren. Nog deze week zal de afdeling klantenservice contact met je opnemen om tot een goede oplossing komen. Want die is er zeker….

Naar aanleiding van jouw opmerking, zullen wij ervoor zorgen dat het vanaf vandaag mogelijk is voor alle deelnemers van de meedoenregeling met een restbedrag een abonnement af te sluiten of een Beeld & Geluidpas te kopen.

Tot slot wil ik je hartelijk danken voor je reactie. Hieruit blijkt weer dat we onze klanten altijd nodig hebben om onze producten, diensten en informatie te verbeteren. We hopen je snel weer in onze bibliotheek te mogen verwelkomen.

Met vriendelijke groet,

Henriëtte de Kok

Een reactie posten

OVER DE BLOGGERS

Mijn foto
Directieteam Bibliotheek Midden-Brabant
Mijn volledige profiel tonen

Twitter

ZOEKEN

OP DE HOOGTE

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen?
Abonneer...

ARCHIEF

Volgers