22 maart 2011

TiLT schudt iedereen die van lezen houdt wakker!

Ontlezing? Daar was zaterdagavond 19 maart op het nieuwe literatuurfestival TiLT in de NWE Vorst in Tilburg niets van te merken. Iedereen die er niet bij is geweest en maandagmorgen het Brabants Dagblad openslaat en leest: ‘Eerste editie TiLT schudt letteren wakker met humor, theater en muziek’, weet dat ie wat heeft gemist. Het was een verrassend fris programma, vol afwisseling tussen literatuur, theater, dans en muziek. En het jonge publiek viel op. De afgelopen jaren waren het vooral de wat oudere literatuurliefhebbers die naar het jaarlijkse festival tijdens de boekenweek gingen. Tijdens het uitverkochte TiLT konden er nieuwe media-inzichten worden verkregen van Rob Wijnberg, filosoof en jongste (28 jaar) hoofdredacteur van een landelijk dagblad (NRC.next). De zaal lag dubbel bij de voorleesact van Ernest van de Kwast uit zijn boek ‘Mama Tandoori’. Ikzelf heb, als liefhebber van het literaire voetbaltijdschrift ‘Hard Gras’, genoten van Nico Dijkshoorn met zijn ultrakorte en humorvolle gedichten op staccato toon. Als toegift gaf hij tot mijn verrassing een spetterend rockconcert met zijn band ‘The Hank Five’. Maar wie houdt van een goed interview met Jan Siebelink, kwam ook aan zijn trekken. Zo was er voor iedereen wat.
Ook zat er nog een officieel tintje aan het festival door de uitreiking van de tweejaarlijkse Schrijversprijs der Brabantse Letteren aan Marie Kessels en de nieuwe prijs voor Jeugdliteratuur aan Mario van Brakel.
Bibliotheek Midden-Brabant was één van de organisatoren van dit succesvolle literatuurfestival en daar mogen we best trots op zijn. Dat deze eerste editie van TiLT niet alleen Brabants publiek heeft getrokken, bleek wel toen tijdens het interview met Rob Wijnberg een aantal mensen hun hand opstaken bij de vraag: ‘Wie komt er uit Amsterdam’. Het zal mij niet verbazen als volgend jaar het traditionele boekenbal een leegloop krijgt van schrijvers die naar Tilburg zijn gegaan. The place to be!

Peter Kok

1 reacties:

Marja Heusschen zei

Ja, inderdaad, een geweldige avond en voor herhaling vatbaar!

Een reactie posten

OVER DE BLOGGERS

Mijn foto
Directieteam Bibliotheek Midden-Brabant
Mijn volledige profiel tonen

Twitter

ZOEKEN

OP DE HOOGTE

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen?
Abonneer...

ARCHIEF

Volgers